Beek Spirits laat zich goed flessen

Hoewel Nederland een flinke traditie heeft op het gebied van sterke drank, zijn de distilleerderijen vandaag de dag op één hand te tellen. En daarvan stookt nog maar een klein deel echt zelf. Toen Jan Beek dat hoorde was hij verbaasd. Gezien de geschiedenis van de Nederlandse drank en als liefhebber van kwaliteitsdranken had hij meer verwacht. Daarom besloot hij in 2017 voor zichzelf te beginnen. Beek Spirits was geboren.

Nederland staat bekend om jenever, maar bij Jan Beek begon de liefde voor mooie dranken met Schotse whisky (in Ierland en de VS schrijven ze overigens ‘whiskey’). In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw ontdekte Beek deze drank en vanaf dat moment was zijn interesse gewekt. Whisky werd zijn hobby, dusdanig dat hij lid werd van de allereerste whiskyclub in Nederland waar hij later zelfs een bestuursfunctie betrad. Zo groeide hij steeds verder de drankenwereld in.

 

Meer mengen dan stoken

De laatste grote stap kwam in 2006. Jan Beek legt uit: “Ik ging aan de slag als commercieel manager bij een grote importeur van kwaliteitsdrank. Daar begon mijn interesse in goede drank pas echt vorm te krijgen. Ik leerde de wereld van binnenuit kennen. Ik ontdekte ook dat er in Nederland erg weinig zelf gestookt wordt. Verreweg de meeste merken kopen alcohol in en mengen dat tot een bepaalde drank. Dat verbaasde mij en daar ligt de kiem van het zelf maken.”

 

Beek spirits glasAlles op de fles

Beek Spirits levert nu producten in drie categorieën: zelfgestookt, geblend en ingekocht. Wat Beek zelf stookt zijn de klassieke Nederlandse dranken als Gin, Oude Genever, Korenwijn en de Bitter van Kruiden. Voor de geblende dranken Dutch Premium Whisky en de Quality Rum koopt Jan verschillende dranken in en mengt die tot ze de gewenste kwaliteit hebben. En dan is er nog de Vintage serie. Daarvoor koopt Jan over de hele wereld vaten in met drank die aan zijn kwaliteitseisen voldoen. Dat kan van alles zijn. Whisky, rum, cognac, grappa; wat hij ook maar tegenkomt. Alle info over het vat en de herkomst komt uiteindelijk ook op het etiket van de fles terecht. Voor zijn gedistilleerde dranken gebruikt Jan Beek de distilleerderij van Zuidam Distillers, aangezien hij zelf geen distilleerderij heeft.

 

 

Kleine, fijne apothekersflesjes

Over flessen gesproken. Beek Spirits gebruikt de kleine, glazen apothekersflesjes van glazenflessenenpotten.nl voor hun proefsets. Dat is een collectie van 6 dranken die ze vast in het assortiment voeren. Met een mooie gesealde dop heeft dit een echt stijlvolle uitstraling, zeker in de stoere geschenkverpakking.

“Die proefsets zijn een mooi verlengstuk van de proeverijen die ik regelmatig organiseer”, vertelt Jan Beek. “Dat bevalt me zeer goed omdat dit de beste manier is om mensen kennis te laten maken met mijn dranken. Het direct promoten van goeie drank is een hele goede manier om je verhaal te vertellen en de kwaliteit uit te leggen. Ook de ingrediënten selecteer ik vooral op kwaliteit. Naar de prijs kijken we pas in tweede instantie. Ik koop die ingrediënten samen in met Zuidam Distillers, want zij hebben veel ervaring op dat gebied. En toevoegingen als kleur- en smaakstoffen vind je niet in mijn producten.”

Beek spirits geschenkverpakking

 

Prima service

Inmiddels verkoopt Beek Spirits ook in België, Duitsland en Spanje. Daar zit nog flinke groei in. Misschien ook wel met een klein beetje hulp van glazenflessenenpotten.nl, want de samenwerking is goed bevallen. Volgens Jan Beek: “De service en kwaliteit van is prima en de prijs-kwaliteitverhouding vinden wij ook erg goed.”

 

Kijk voor meer informatie over Beek Spirits op:
www.beekspirits.nl/